moeiteloos mindful wit blad
moeiteloos mindful groene laag

Minder denken,
meer zijn

Leer hoe je moeiteloos uit je hoofd kan komen

Blaadje op stokje

Wil jij minder stress ervaren en meer genieten van jouw leven?

Wil je de ruimte in jezelf vinden om ál je gedachten en gevoelens te omarmen?

Hoe zou het zijn als je jezelf moeiteloos kon openen voor een natuurlijke flow van wijsheid, compassie en inspiratie?

In mijn trainingen en workshops, begeleid ik je op speelse wijze uit je hoofd naar de openheid en helderheid van je pure bewustzijn.

Achter je gedachten, gaat je pure bewustzijn schuil. Dit bewustzijn vormt de basis van al je ervaringen: het is de ruimte waarin je gedachten, gevoelens en sensaties verschijnen en van waaruit je deze waarneemt.

Je pure bewustzijn bezit prachtige eigenschappen. Het is van nature aandachtig, oordeelvrij en compassievol aanwezig in het hier-en-nu. Je pure bewustzijn is, met andere woorden, moeiteloos mindful!

Rust, ruimte en overzicht

Welke gedachten en gevoelens er ook in jou opkomen, je pure bewustzijn blijft helder, open en kalm – net als de blauwe hemel die weids en uitgestrekt blijft, ongeacht welke wolken erin verschijnen. En het mooie is: je kan altijd en overal terugvallen op deze interne basis van rust, ruimte en overzicht. Óók wanneer je stress, spanning en druk(te) ervaart.

Wil jij moeiteloos mindful leven en genieten van de prachtige kwaliteiten die jouw pure bewustzijn in zich draagt? Neem dan deel aan mijn workshops en trainingen. En ontdek hoe ook jij je op ieder moment vrij, blij en in verbinding kunt voelen – waar je ook bent en wat je ook doet.

moeiteloos mindful beeldmerk los
moeiteloos mindful roest balk

Moeiteloos Mindful trainingen

Mijn trainingen

op maat gemaakt

Moeiteloos Mindful
workshops

In mijn workshops leer je hoe je moeiteloos mindful kunt werken en leven. Ik verzorg op maat gemaakte workshops voor verschillende groepen professionals (o.a. ACT therapeuten en coaches, mindfulness trainers, duurzaamheidsprofessionals en academici).

Meer weten? Kijk bij de veelgestelde vragen op deze pagina. Of neem vrijblijvend contact met op!  

de diepte in

Moeiteloos Mindful
trainingen

In mijn meerdaagse trainingen ontdek je hoe jij je altijd en overal kan ontspannen in jouw interne bron van rust, ruimte en overzicht. Na mijn trainingen, laat jij je niet meer afleiden door je gedachten, maar voel je je vrij, blij en in verbinding met jezelf en je omgeving.

Meer weten? Kijk bij de veelgestelde vragen op deze pagina. Of neem vrijblijvend contact met op!  

moeiteloos mindful beeldmerk los

Voor iedereen toegankelijk

Blaadje op stokje

Ook jij kan leren om moeiteloos mindful te leven, of je nu veel of weinig ervaring hebt met mindfulness en meditatie. Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat je al regelmatig tot puur bewustzijn bent gekomen en hebt ervaren hoe het is om moeiteloos mindful in het leven te staan! 

Ontspannen in puur bewustzijn voelt alsof je in een flow terecht komt, waarin alles je moeiteloos afgaat en je je diep verbonden voelt met jezelf en de wereld om je heen. Veel mensen kennen deze ervaring van wanneer ze aan het sporten zijn, muziek maken of beluisteren, of in de natuur zijn. Ze schrijven deze ervaring dan toe aan de activiteit of de omgeving: ‘wanneer ik wandel in de bergen, voel ik mij écht helemaal blij en mezelf’. 

Deze ervaring is echter niet afhankelijk van waar je bent en wat je doet. Je pure bewustzijn ligt aan de basis van al jouw ervaringen en is dan ook altijd en overal tot je beschikking. In mijn trainingen leer je hoe jij je op ieder moment kunt ontspannen in je pure bewustzijn en je vrij, blij en in verbinding kunt voelen. 

moeiteloos mindful

Veelgestelde vragen

Heb je interesse in een op maat gemaakte workshop? Neem dan contact op met me op, zodat we samen kunnen kijken wat jij (en jouw collega’s) nodig hebben om moeiteloos mindful te werken en te leven.

Mogelijke workshops: 

  • Duurzame inzetbaarheid van duurzaamheidsprofessionals
  • Mindful innoveren: mindfulness als sleutel voor creativiteit
  • Je pure bewustzijn ontdekken: werken met puur bewustzijn (oftewel zelf-als-context) als ACT therapeut of coach. 
  • Moeiteloze mindfulness: een verrijking van het gangbare mindfulness aanbod (MBCT/MBSR – voor mindfulness trainers).  

Ook op maat gemaakte meerdaagse trainingen behoren tot de mogelijkheid. 

Mijn basistraining bestaat uit zes bijeenkomsten van 2,5 uur. Tijdens deze bijeenkomsten maak je op een speelse en toegankelijke manier kennis met mijn unieke moeiteloos-mindful-meditaties die je helpen om moeiteloos mindful te werken en te leven. Ook deel ik iedere bijeenkomst (filosofische en psychologische) inzichten die je zullen helpen om te ontspannen in je pure bewustzijn en om vanuit deze ontspanning te leven. Ik illustreer deze inzichten met tekeningen, verhalen, metaforen en muziek. Aan het eind van iedere bijeenkomst verkennen we samen hoe je de lessen uit de bijeenkomst kan integreren in je dagelijkse leven en geef ik huiswerk mee door je uit te nodigen om bepaalde meditaties thuis te oefenen. 

De trainingen vinden plaats in kleine groepen van maximaal 15 personen, waardoor er voldoende ruimte is voor persoonlijke aandacht. Er is tijdens de bijeenkomsten alle gelegenheid om niet alleen van mij als trainer, maar ook van elkaar te leren en om samen te reflecteren op de ontdekkingsreis die we maken in onszelf. 

Wanneer je je opgeeft voor een training, krijg je toegang tot door mijzelf ingesproken opnames van meditaties, die je kan beluisteren wanneer je thuis of elders moeiteloos mindful meditaties uit wilt voeren.

Nee. Integendeel zelfs! Wanneer we niet mindful zijn, dwalen we in gedachten maar al te gauw af naar een verleden dat we niet meer kunnen veranderen of naar een toekomst die zich zeer waarschijnlijk anders zal ontwikkelen dan we nu vrezen of hopen. In mijn trainingen, leer je om niet langer weg te zweven op gedachtewolken en om stevig gegrond te blijven in het hier-en-nu. 

Mijn trainingen zijn bovendien sterk ervaringsgericht. Je hoeft echter niets van mij aan te nemen of te geloven van wat ik je zeg om de voordelen van mijn trainingen te ervaren. De kern van mijn trainingen bestaat uit oefeningen. In deze oefeningen kan je zelf ondervinden wat voor jou werkt en waardevol is. 

Mensen hebben verschillende leerstijlen en wat werkt voor de een werkt niet voor de ander. Daarom bied ik een diversiteit aan oefeningen. Zo ontdek ook jij je pad naar een moeiteloos mindful leven. 

Nee. Het is een veelvoorkomend misverstand om te denken dat ‘mindful zijn’ gelijkstaat aan ‘geen onprettige gedachten en gevoelens hebben’. Maar alleen stenen boeddha’s hebben geen onprettige gedachten en gevoelens. Ik leer je juist om jezelf volledig te omarmen – inclusief de minder aangename gedachten en gevoelens die hierbij horen. 

In mijn trainingen leer je om ruimte te maken voor al je gedachten en gevoelens, zonder er de strijd mee aan te gaan. Wanneer je onprettige gedachten en gevoelens accepteert zoals ze zijn, verlies je jouw aandacht niet langer aan vechten tegen deze gedachten en gevoelens. Hierdoor houd je ruimte over voor nieuwe, frisse gedachten en gevoelens die je wél alle aandacht wilt geven, omdat ze bijdragen aan een leven dat bij jou past.

Absoluut! Veel mensen die gangbare mindfulness beoefenen, bereiken voor hun gevoel een punt waarop ze vastlopen en niet verder komen. Ze hebben geleerd om mindful te worden wanneer ze mediteren, maar slagen er niet in om mindful te blijven wanneer ze hun meditatiekussen verlaten en hun dagelijkse bezigheden oppakken. En ze leren weliswaar inzien dat ze niet hun gedachten zijn, maar krijgen geen inzicht in wie ze wél zijn.

Herken jij dit? Dan zijn mijn trainingen zeker iets voor jou! 

In mijn trainingen leer je om te ontspannen in je pure bewustzijn dat van nature volledig aanwezig is in het hier-en-nu. Doordat je ontspant in het hier-en-nu in plaats van je best doet om je aandacht in het hier-en-nu te houden, houd je alle ruimte over om dagelijkse bezigheden met aandachtige, oordeelvrije en compassievolle aanwezigheid uit te voeren. 

Wanneer je ontspant in je pure bewustzijn, krijg je bovendien direct een gezonde afstand tot de gedachten die in jouw bewustzijn verschijnen. Dit geeft je een enorme vrijheid: de vrijheid om ingesleten gedachten over wie je bent of zou moeten zijn achter je te laten – en om te ervaren wie jij ten diepste bent en wat jij écht wilt met jouw leven!

Mijn trainingen kennen een andere insteek dan gangbare mindfulness trainingen, die draaien om het versterken van je ‘aandachtsspier’. De beweging uít je gedachten, ín puur bewustzijn, vergt namelijk geen inspanning, maar juist ontspanning!

Hoe dat zit? Dat leg ik je graag uit aan de hand van de volgende metafoor.

In zuidelijk Afrika vangen mensen bavianen door een lekkernij te plaatsen in een smal gat. Bavianen kunnen wel met een gestrekte hand door dit gat, maar niet met een vuist. Als een baviaan de lekkernij vastgrijpt, zit hij gevangen. Om zichzelf te bevrijden, hoeft de baviaan de lekkernij alleen maar los te laten. Maar daarvoor blijken bavianen te eigenwijs…

Op eenzelfde wijze, laten wij ons vangen door onze angsten en zorgen, die ons verhinderen om tot rust te komen en te genieten van het huidige moment. Om aan deze beklemmende gedachten en gevoelens te ontsnappen, hoeven we deze alleen maar los te laten en ons te ontspannen in ons pure bewustzijn waarin onze gedachten en gevoelens verschijnen.

Dit klinkt simpel – en als je eenmaal doorhebt hoe je in puur bewustzijn kan ontspannen, zal je dit ook moeiteloos lukken. Het aanleren van deze nieuwe vaardigheid vergt echter enige oefening. Welke oefening precies? Dat leer ik je heel graag in mijn Moeiteloos Mindful trainingen!

Mijn trainingen integreren elementen uit verschillende westerse en oosterse tradities. Deze tradities heb ik in de afgelopen 15 jaar bestudeerd vanuit een persoonlijke wens om moeiteloos mindful door het leven te gaan. Telkens wanneer ik een nieuwe traditie leerde kennen, verrijkte dit mijn leven. Het basisgevoel van moeiteloosheid waar ik zo naar op zoek was, ervoer ik echter niet – tot op een dag de puzzelstukjes uit de verschillende tradities plots naadloos in elkaar vielen. Ik had een pad ontdekt dat direct –zonder omwegen – leidde naar een moeiteloos mindful leven! En ik voelde een enorme drive om dit pad met de wereld te delen, met deze trainingen als resultaat.

Welke tradities integreer ik in mijn werk? De voornaamste zijn de Dzogchen en Mahamudra tradities uit het Tibetaanse boeddhisme, Zen boeddhisme (met name in de traditie van Thich Nhat Hahn), de Hindoeïstische Advaita Vedanta, de westerse, conventionele vorm van mindfulness zoals deze onder andere in Acceptance & Commitment Therapy (ACT ) te vinden is, en non-duale literatuur van westerse seculiere leraren zoals Eckhart Tolle, Vera Helleman en Jeff Foster. Graag verwijs ik naar mijn boek voor een uitgebreide uitleg over hoe ik deze bronnen samenbreng in mijn werk. 

Wat anderen zeggen

ontspannen in jouw pure bewustzijn