moeiteloos mindful wit blad
moeiteloos mindful groene laag

Hoe ik moeiteloos
mindful
ben geworden

Ik ben Dr. Michiel de Krom en ik help jou om moeiteloos mindful te leven!

Blaadje op stokje

Waar komt mijn drive vandaan om jou te begeleiden naar meer vrijheid, blijheid en verbinding?

En… waar komt die Dr.-titel ineens vandaan?

Dat leg ik graag aan je uit! Lees je mee? 

moeiteloos mindful beeldmerk los

Van succesvol wetenschapper naar Moeiteloos Mindful trainer en coach

Ik was eens… een wetenschapper. Een succesvol wetenschapper, mag ik wel zeggen. Na het afronden van twee Masters (in Beleidsgerichte Milieukunde en Toegepaste Ethiek), beklom ik de wetenschappelijke carrière-ladder aan universiteiten en onderzoeksinstellingen in Nederland en België. Ik promoveerde in Milieubeleid aan de Universiteit Wageningen (vandaar die Dr.-titel: mysterie opgelost ;-)) en haalde vervolgens een prestigieuze beurs binnen waarmee ik mijn eigen onderzoekslijn mocht ontwikkelen aan de universiteit Gent. Ik publiceerde in hoog aangeschreven internationale wetenschappelijke tijdschriften, werkte samen met topwetenschappers uit mijn veld en begeleidde verschillende promovendi succesvol in hun promotie-traject. Aan onderzoeksinstituten van de Nederlandse en Vlaamse overheden verrichtte ik bovendien beleidsgericht onderzoek, dat ik mocht presenteren aan parlementariërs en relevante ambtenaren en dat landelijke persaandacht kreeg.

Mijn carrière verliep op rolletjes! Zo leek het althans voor de buitenstaander… Maar zo voelde het voor mij lang niet altijd. 

Regelmatig ging ik gebukt onder grote stress. Wanneer ik hierover sprak met collega’s, bleek ik bepaald niet de enige te zijn die hiermee worstelde. Zelfs collega’s van wie ik het totaal niet had verwacht, vertrouwden me toe dat het ze soms – of zelfs regelmatig – allemaal wat te veel werd… Ik voelde dat ik dit niet langer wilde. Maar hoe dan verder? 

michiel de krom

Een gezonde afstand tot gedachten

Vanaf het begin van mijn werkzame leven, heb ik gezocht naar manieren om de stress die ik ervoer onder controle te houden. Ik vertrouwde daarbij primair op het gereedschap dat me zo goed hielp om een mooie wetenschappelijke carrière op te bouwen: mijn hersenen. Ik deed hard mijn best om mijn gedachten te sturen – en om belemmerende gedachten te vervangen door stimulerende gedachten. En dit werkte ook altijd wel voor even. Maar nooit voor lang.

Pas toen ik doorkreeg dat de sleutel tot een vrij en blij leven niet ligt in anders denken, maar in me anders tot mijn gedachten verhouden, nam mijn levensvreugde met reuzenstappen toe! 

Ik begreep ook steeds beter hoe ik meditaties kon inzetten om me anders tot mijn denken te verhouden. Waar ik al jarenlang trouw dagelijks mediteerde om even op adem te komen in mijn drukke leven, kreeg ik nu door hoe ik in mijn dagelijkse leven – te midden van alle drukte en verplichtingen – via korte meditaties een gezonde afstand kon nemen van mijn gedachten. Ik zat eindelijk op een spoor dat me écht hielp om vol energie en voldoening te werken en te leven! 

Lichter, luchtiger en gelukkiger

Nu ik doorhad wat mij hielp om lichter, luchtiger en gelukkiger in het leven te staan, wilde ik anderen helpen om zich ook vrij, blij en betekenisvol te voelen in hun werk en hun dagelijks leven! 

Ik besloot om een sabbatical te nemen. Deze sabbatical heeft mij meer gebracht dan ik ooit had durven dromen. Samen met mijn geliefde Melanie verwelkomde ik onze prachtige zoon Ravi en nam ik alle tijd om er veel voor hem te zijn in de eerste maanden van zijn leven. Ook voltooide ik opleidingen in coaching, mindfulness en Acceptance Commitment Therapy (ACT). Tegelijkertijd kwam ik vormen van mindfulness op het spoor die in Nederland en België nauwelijks bekend zijn. Ik zag en ervoer dwarsverbanden tussen verschillende westerse en oosterse tradities, die mijn inzicht, beoefening en leven ontzettend verrijkten. 

Gevoed door een overvloed aan inspiratie en een diepe wens om mijn bevindingen te delen, schreef ik het boek: ‘Moeiteloos mindful: meditaties om uit je hoofd te komen’. De inzichten en meditaties die ik in dit boek uiteenzet, vormen op hun beurt een belangrijke basis onder mijn unieke trainingen en mijn moeiteloos mindful coaching, waarin ik mensen help om zonder omwegen thuis te komen in zichzelf en de wereld om hen heen. 

Wil jij ook moeiteloos mindful leven – in vrijheid, blijheid en verbinding met jezelf en je omgeving?

michiel de krom

Mindful bijdragen aan een duurzame toekomst

Mijn wetenschappelijke onderzoek richtte zich op mogelijkheden om ons voedselsysteem te verduurzamen. Hiermee droeg ik mijn steentje bij aan een duurzame toekomst. 

Duurzaamheid is dan ook één van mijn kernwaarden. Hoe komt deze kernwaarde terug in mijn werk als Moeiteloos Mindful trainer & coach? 

Ik ben ervan overtuigd dat mindfulness een belangrijke bijdrage kan leveren aan een duurzame en vreedzame toekomst. Om me heen zie ik veel mensen die de verbinding met zichzelf en met de wereld om hen heen kwijt zijn geraakt. Dit gebrek aan verbinding uit zich in uitputting van onszelf (overspannenheid, burn-outs) en uitputting van de aarde (biodiversiteitsverlies, klimaatverandering). Mindfulness helpt om de verbinding met onszelf en onze omgeving te hervinden. 

Eén van de fundamentele veranderingen die mensen ervaren wanneer ze moeiteloos mindful worden, is dat ze de wereld niet meer vanuit zichzelf bekijken, maar zichzelf weer in de wereld zien. En deze verandering van perspectief is wat mij betreft cruciaal om de wereld te verduurzamen. Door mensen te leren hoe zij moeiteloos mindful kunnen leven, wil ik dan ook niet alleen individuen helpen om vrijer en blijer te leven. Het is mijn missie om bij te dragen aan een wereld waarin mensen zich verbonden voelen met elkaar en met de rest van de natuur, waar wij als mensen deel van uitmaken. 

Wat anderen zeggen

ontspannen in jouw pure bewustzijn